Magyar szakemberek az OWMF-en

Weyer Balázs beszámolója

Az Oslo World Music Festival-on alkalmunk nyílt új zenék felfedezésére, kapcsolatépítésre norvég és külföldi kollégákkal; betekinthettünk távoli közösségek zenei hagyományába és egy jelentős világzenei fesztivál produkciós hátterébe.

A Szellemek Hangjai projekt szempontjából a személyes találkozók és panelbeszélgetések voltak fontosak: ezeken az alkalmakon találkozhattunk helyi szakemberekkel a norvég zenei exportiroda, a Music Norway jóvoltából. Norvég fesztiválkurátorokkal, programszervezőkkel, kiadók és műsorsugárzók képviselőivel, etnomuzikológusokkal és szakértőkkel találkoztunk, a tapasztalatcserék nem csak inspráltak: közös tervek is születtek. Felmerült a Norvég Alap támogatásával létrejött, számi és roma zenészek együttműködésén alapuló zenei csereprogram folytatása egy norvégiai turné keretében, vagy akár a projektből születő anyag kiadásával.

Mari Boine koncertje, amelyben a Szellemek Hangjai projektben résztvevő Georg Buljo is közreműködött,  feltárta a számi hagyomány legmélyebb rétegeit. Az esemény nyomán interjú  és a számi hagyományt bemutató cikk született a Recorder Magazin főszerkesztője, Dömötör Endre tollából. A számi és roma művészek összekötésében kulcsszerepet játszó Sigbjorn Nedland élő rádióadásában isszerepet kaptak a magyar delegáltak.

Alexandra Archetti Stoelen, az OWMF igazgatója  “tiltott dalok” tematikát választott az idei fesztiválnak, a zene társadalmi, a status quo-t megkérdőjelező szerepére irányítva a figyelmet. Többek között az Ole Reitov által vezetett vita, Emel Mathlouthi, nyitókoncertje és a beszélgetések a norvég szakemberekkel tették szakmailag is értékes, új perspektívákat nyitó tapasztalattá az Oslo World Music Festival-t.

Fotók: Weyer Balázs, Dömötör Endre