Szellemek Hangjai koncertek

 

A próbák alatt angolul és a zene nyelvén folyt a kommunikáció a számi zenészek, Georg Buljo és Per Willy Aaserud  és Balogh Tibor, Balogh Gusztáv és Csurkulya József között. A workshop-on mindkét kultúra jegyeit hordozó, élvezetes zene született, ami először a Városmajori Termelői Piac-on hallhatott a közönség. A piacon vásárlókból és a koncertre érkezőkból álló hallgatóság fogékony volt a  különleges projektből születő műsorra.

Georg Buljo torokéneklése és joikái átszellemült hangulatot teremtett – ehhez Balogh Gusztáv és Balogh Tibor játéka teknőn és gitáron pörgős ritmust és szenvedélyes dallamokat adott. A zenészek elérték, hogy a különböző hangszerek mind szerepet kapva harmonikusan épüljenek a programba, megcsillant Csurkulya József mesteri cimbalomjátéka és Aaserud jazz-es trombitaszólója. Hálás terepnek bizonyult a termelői piac, a különleges zene és újszerű hangzás otthonos közegben találta meg közönségét.

Az este folyamán a Budapest Ritmo-ra érkező nemzetközi szakemberek hallhatták a ‘Szellemek Hangjai’ koncertet. A kiforrottan megszólaló anyag a Müpában is tetszést aratott. Sok múlott a projektben résztvevő zenészek tudásán és nyitottságán, amiről a koncert szakmai hallgatósága is meggyőződött. A számi és roma művészek megmutatták, két eltérő kultúra képviselői hogyan kommunikálhatnak egymással és alkothatnak közösen a zene nyelvén.